Alfakinetic sector 1 - PIATA VICTORIEI
Program cabinete


Luni-Vineri: 7:30 - 21:30
Sambata: 8:00 - 16:00
Duminica este inchis
(dar se pot face programari)


Discopatia lombara si sciatica
 

   In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe individualizate de gimnastica medicala (kinetoterapie) pentru pacienti diagnosticati cu lombosciatica, hernie de disc lombara sau cervicala si discopatie. In cursul unei sedinte de gimnastica medicala pacientul este supravegheat in permanenta de un kinetoterapeut.

Programari la tel. 031.429.50.58 sau 0722555112

 

 

 

AFECŢIUNILE COLOANEI VERTEBRALE LOMBARE – ETIOPATOGENIE ŞI ASPECTE CLINICE

           Coloana vertebrală lombară poate fi sediul diverselor afecţiuni degenerative, inflamatorii, neoplazice, metabolice sau traumatice, care se manifestă clinic prin sindroame dureroase sau tulburări motorii.

Sindroamele dureroase lombare au două aspecte clinice:

- nevralgia, sindrom periferic iritativ, caracterizat prin dureri paroxistice în teritoriul de distribuţie a neuronului senzitiv;

- neuropatia, sindrom periferic deficitar, caracterizat prin tulburări senzitive, trofice, vegetative şi motorii, datorate întreruperii continuităţii anatomo – funcţionale a neuronului motor periferic şi protoneuronului senzitiv.

     Manifestările clinice ale celor două sindroame sunt deseori combinate, neputându-se face o distincţie netă. Tulburările motorii sunt de tip pareze sau paralizii, în raport cu intensitatea procesului lezional şi apar ca urmare a interesării neuronului motor central sau a neuronului motor periferic. Durerile lombare se pot prezenta sub forma a trei aspecte clinice principale:

Lombalgia (lumbago acut sau cronic) este sindromul dureros al regiunii lombare.

Lombosciatica este sindromul dureros al regiunii lombare şi al teritoriului nervului sciatic.

Lombocruralgia este sindromul dureros al regiunii lombare şi al teritoriului nervului crural (femural).

Comparativ cu lombocruralgia, lombosciatica apare în 80% din cazuri. Epidemiologic, s-a constatat că durerile lombare apar la 55% din populaţia adultă, începând de la vârste tinere până la 60 de ani, cu o incidenţă anuală de 6%.

 

TRATAMENTUL RECUPERATOR COMPLEX ÎN PATOLOGIA COLOANEI VERTEBRALE LOMBARE

 

Durerea lombo-sacrată localizată sau asociată cu un sindrom radicular constituie peste 50 din cazurile care se prezintă în serviciile de medicină fizică.

Pentru un tratament fizical-kinetic judicios trebuie să se excludă de la bun început lombosacralgiile de cauze care contraindică acest gen de tratament. Acestea sunt:

Lombosacralgiile de cauză tumorală vertebrală. Cel mai frecvent este vorba de metastazele unui proces neoplazic osteofil (rinichi, bronhopulmon, sân, prostată);

Lombosacralgiile de cauză tumorală intrarahidiană (neurinom, hemangiom, ependinom);

Tumori vertebrale primitive benigne sau maligne;

Neuropatiile maligne;

Lombalgiile de origine pelvină (ginecologică, vasculară sau viscerală).

  O altă categorie sunt sindroamele algice lombo-sacrate care pot beneficia de un tratament fizical simptomatic:

Lombalgiile de cauză endocrino-metabolică: osteoporoza, osteoporomalacia, hiperparatiroidia, boala Paget, guta);

Lombalgiile posttraumatice, tulburările de statică şi din distonii musculare;

Lombalgiile secundare iradierii locale (radioterapie, cobaltoterapie);

Lombalgiile psihogene

 

I.                   Terapia fizicală 

 

Metodele fizicale utilizate în cadrul curelor complexe balneofizicale, terapeutice şi de recuperare cuprind:

1.      Punerea în repaus a coloanei lombare

2.      Hidrotermoterapia- care foloseşte căldură, se folosesc în afara procedeelor de acutizare:

Generală – sub forma băilor cu ape minerale la cadă sau la bazin la temperaturi de:

Termoterapie locală

3.      Electroterapia – este o metodă de aplicare a curentului electric, energiei cuantice, undelor electromagnetice în scop profilactic şi curativ.

4.      Kinetoterapia (gimnastica medicala)

Kinetoterapia reprezintă tratamentul de recuperare esenţial, oferind metodologii variate.

Kinetoterapia care pune în flexie maximă rahisul lombar are ca urmare destinderea maselor contractate ale extensorilor, decomprimarea discurilor, lărgirea găurilor de conjugare.

În tratamentul lombalgiilor de origine discogenă, kinetoterapia utilizează atât tehnici akinetice, cât şi kinetice, începând de la postură şi terminând cu exerciţiile de contrarezistenţă, în funcţie de etapa de boală.

Obiectivele în perioada acută se limitează la scăderea contracturii musculo-lombare şi a iritaţiei radiculare, pe lângă o relaxare generală cu reechilibrarea sistemului neuro-vegetativ.

Se recomandă posturile antalgice, în plus exerciţii de facilitare (pe diagonalele Kabat şi hold-relax, cu alte cuvinte contracţie-relaxare) ± crioterapia în tratamentul durerii acute.

În perioada subacută, obiectivele kinetoterapiei vizează:

relaxarea musculaturii contracturale;

 tonifierea musculaturii abdominale;

 asuplizarea trunchiului inferior prin mobilizarea coloanei lombare;

 basculări de bazin;

 întinderea musculaturii paravertebrale, muşchilor ischio-gambieri şi psoas-iliac.

Se foloseşte programul Williams, precum şi exerciţiile active (izotonice şi izometrice).

În faza cronică a algiei lombare se insistă pe asuplizarea coloanei, tonifierea musculaturii trunchiului (musculatura abdominală şi extensoare – muşchii paravertebrali şi psoas-iliac) prin aplicarea exerciţiilor liber active şi cu contrarezistenţă.

În perioada de remisiune, se urmăreşte conştientizarea poziţiei corecte a coloanei şi a bazinului cu exerciţii de delordozare, menţinerea forţei musculare şi adoptarea de posturi corectoare în executarea diferitelor activităţi.

Tracţiunea – elongaţia, manipularea

Mobilizarea coloanei vertebrale se poate realiza printr-un grup de modalităţi terapeutice care utilizează o forţă pasivă pentru refacerea mobilităţii legăturilor şi extensibilităţii ţesuturilor, realizându-se prin presiune redusă şi oscilaţii asupra zonelor afectate.

Tratament balnear

Se indică în formele cronice de lombosciatică, ţinând cont de bolile asociate şi anume: la persoane tinere se recomandă cură balneară cu ape cloruro-sodice pe litoral – Mangalia, Techirghiol, Eforie Nord, Eforie Sud sau staţiuni ca Amara, etc., sau pot beneficia de cură cu ape sulfuroase (Băile Herculane, Pucioasa), staţiunile de pe Valea Oltului.

 

II.                Tratamentul medicamentos

 

Medicaţia folosită este de tip analgetic, antiinflamator, sedativ.

 

III.             Tratamentul chirurgical

 

Indicaţia operatorie în lombosciatică, după noile date din literatura de specialitate vizează două tipuri de factori: pozitivi (preoperatori) şi negativi (contraoperatori), expuşi în tabloul alăturat.

Recomandările operatorii în discopatia cu radiculită, se pot rezuma astfel:

Durere instabilă;

Agravarea progresivă a deficitului neurologic;

Sindromul cozii de cal.

 

 

CONCLUZII

 

1.      Etiopatogenia coloanei lombare este foarte variată, de multe ori plurifactorială,; exprimată clinic prin lombalgii cel mai frecvent iradiate (lomboradiculite).

2.      Patogenia coloanei lombare este o problemă importantă de sănătate publică, afectând în general vârsta activă.Acest fapt impune depistarea şi prevenirea factorilor de risc şi diagnosticul precoce, corect şi complet.

3.      Numai astfel se pot contura obiectivele terapeutice şi se pot institui mijloacele tratamentului fizical cel mai adecvat.

4.      Tratamentul instituit precoce previne evoluţia cvasi-cronică şi progresivă a lombalgiilor, care altfel necesită o întreţinere permanentă prin tratament fizical.

5.      Folosirea terapiei cu curenţi de joasă frecvenţă în scop analgetic, local şi reflex, este o procedură utilizată în majoritatea suferinţelor lombare cu indicaţii fizicale, fiind permanent reconsiderată atât în ţara noastră cât şi pe plan mondial.

6.      Folosirea curenţilor de joasă frecvenţă asigură obţinerea rapidă a unor condiţii optime locale la nivelul structurilor afectate, înlăturând componenta algică şi pregătindu-le astfel pentru programul kinetic.

7.      Rezultatele acestui studiu demonstrează producerea efectului analgetic local şi reflex al curentului de joasă frecvenţă în tratamentul afecţiunilor coloanei lombare, precum şi influenţa pozitivă asupra întregului tablou clinic al afecţiunii

 

 

COLABORATOR

DUMITRU ANA MARIA – kinetoterapeut

Cabinet Medical Kinetomedica

 

 
Despre noi
DESPRE NOI
 
 Primul Centru Alfakinetic a luat fiinta acum mai bine de 13 ani. Treptat am deschis 7 sedii in Bucuresti , insumand in total o echipa de peste 30 de kinetoterapeuti absolventi de Facultate de Kinetoterapie si in majoritatea cazurilor si de Master in Kinetoterapie.
 Pentru cei care nu au auzit inca de noi vom scrie mai jos cateva randuri explicative legate de activitatea noastra in Bucuresti iar celor carora ne cunosc deja, le multumim pentru fidelitatea cu care revin la noi si pentru recomandarile calduroase pe care le fac prietenilor lor in ceea ce priveste serviciile noastre de kinetoterapie, fizioterapie si masaj.
 
De ce la noi si nu in alt cabinet
 
 Desi acum mai bine de 13 ani eram primul Centru Privat de Kinetoterapie din Bucuresti, treptat au aparut o multitudine de cabinete mai mari sau mai mici insa consideram necesar sa prezentam cateva aspecte prin care ne diferentiem clar de restul cabinetelor de kinetoterapie din Bucuresti:
1. Avem o experienta extrem de bogata fiind PRIMUL CENTRU PRIVAT DE KINETOTERAPIE DIN BUCURESTI.
2. Detinem CELE MAI MULTE PUNCTE DE LUCRU: 7 cabinete, cel putin cate unul in fiecare sector, astfel incat suntem aproape de dvs. 
Galerie foto
Articole recente blog
Dragi pacienti,
 
Aici puteti citi articole referitoare la o serie de afectiuni reumatologice, neurologice sau ortopedice, intalnite la copii sau adulti care necesita tratament de kinetoterapie, fizioterapie sau masaj (hernie de disc, spondiloza cervicala, torticolis, talus-valgus etc)…..
 
Boli tratate
Iata o serie de boli care sunt tratate cu success de catre Echipa Alfakinetic, intr-un mod aparte si dupa programe de recuperare medicala alcatuite progresiv si individualizat pentru fiecare pacient in parte….
 
 
 
Servicii creare site creare site