Luni-Vineri: 7:30 - 21:30
Sambata: 8:00 - 16:00
Duminica este inchis
(dar se pot face programari)
|
|||
In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de gimnastica medicala (kinetoterapie) individualizate pentru pacienti diagnosticati cu spondilolistezis. In cursul unei sedinte de gimnastica medicala (kinetoterapie) sau fizioterapie pacientul este supravegheat in permanenta de un kinetoterapeut. Programari la tel. 031.429.50.58 sau 0722555112 Pentru pacienti care nu se pot deplasa la cabinetele noastre avem o echipa de kinetoterapeuti care se deplaseaza la domiciliul pacientului.
SPONDILOLISTEZIS
Alunecarea in fata a unei vertebre in raport cu vertebra subiacenta, care afecteaza de cele mai multe ori vertebrele lombare, indeosebi cea de-a cincea vertebra lombara in raport cu sacrumul. De cele mai multe ori afectiunea este asimptomatica, chiar si in cele mai grave alunecari ale discului vertebral. Boala determina comprimarea radacinile nervoase ale maduvei spinarii. Progresia alunecarii vertebrei poate determina dureri acute severe sau mai putin severe, insotite sau nu de iradierea catre membrele inferioare.Aceasta deplasare apare datorita scaderii densitatii anumitor vertebre. Spondiloliza reprezinta fisurarea vertebrei mai ales in zona dintre cele doua articulatii, asociata sau nu cu spondilolisteza. Daca defectul inraportul vertebral este bilateral poate permite translatia vertebrei cu spondilolistezis. Ambele conditii sunt asimptomatice frecvent, iar gradul de spondilolistezis nu se coreleaza cu severitatea simptomelor, chiar cind pacientul acuza durere de spate. Totusi cele doua entitati sunt cele mai importante cauze de durere de spate la copii si adolescenti, in ciuda faptului ca cele mai multe sunt asimptomatice.
Clasificare De tip I sau displazic (congenitale) Displazia este cauzată de lipsa de dezvoltare a proceselor articulare, în principal, din fateta superioară şi vertebra sacrală alunecarea fiind fără separare.În acest subtip există o asociere cu spina bifida oculta a vertebrei L5 şi /sau care contribuie la spondilolistesis S1. După factorii care provoacă spondilolistesisul congenital se afla si lipsa de dezvoltare a structurilor de sustinere.
De tip II sau istmic Nivelul cel mai afectat este a patra şi a cincea vertebra lombara. Este cea mai comună înainte de 50 de ani. Acesta este tipul cel mai adesea asociat cu sportul. Ambele se disting prin două grupe: a) produs de un stres continuu . Ea apare frecvent la copii între 5 şi 7 ani. b) produs prin elongatie. În acest tip există o alungire a rapoturilor vertebrale fără întrerupere. Stresul, de asemenea, apare. Cu timpul microtraumatismele produc microfracturi, dar cu o alungire de raport ar permite corpului de L5 sa alunece pe S1. c) produs de o fractura de stres mecanic. Este un spondilolistezis acut traumatic. liza are loc între raporturile vertebrale şi este adesea asociat cu alte leziuni. Apare de obicei la adulţi.
De tip III sau degenerative Prin scăderea in înălţime a discului se produce o subluxatie de, care rezultă în remodelar a proceselor articulare. Există spondilolistezis dintre L4 şi L5, care este tipic al unei coloanei vertebrale cu spondiloza lombară. Apare iritarea rădăcinii cu stenoză care determina claudicaţie intermitentă este cauzat de flexia anterioara sau din pozitia aşezat. Apare durere cand subiectul face o hiperextensie. Acesta este de şase ori mai frecventa la femei şi de cele mai multe ori se intalneste la acest nivel (L4-L5) deoarece există o mai mare mobilitate a coloanei vertebrale lombare. Este intalnit la adultii mai în vârstă, dar a fost observat si la persoanele de 30-40 de aniavand in vedere instabilitatea dinamica, care este adesea un precursor al spondilolistezisului degenerativ.
De tip IV sau postoperator Este foarte frecvente. apare la pacienţii care au avut un laminectome decompresiva, sau orice altă intervenţie chirurgicală, care produce destabilizarea coloanei vertebrale.
De tip V post -traumatice Acest tip se intalneste în urma leziunilor provoacate oricarei portiuni a arcului vertebral care produce alunecarea.
De tip VI sau patologic Este produsa de oboală osoasă secundara generalizate sau localizatecum ar fi boala Paget,sau osteogenessi imperfecta, sau metastazele din cancerul de san si prostata, plamani
TRATAMENTUL Tratamentul variază în funcţie de severitatea spondilolistezisului. Spondilolistezis gradul I şi II nu provoacă de obicei, probleme, şi s-a demonstrat că este mai bine să nu se trateze chirurgical. Cei mai mulţi pacienţi necesită doar tratament kinetic prin exerciţii adaptate pentru fiecare pacient, în funcţie de gradul spondilolistezisului, pentru a opri progresia bolii sale în cele din urmă. Stilul de viata trebuie schimbat, unde este cazul, obiectivele vizate fiind eliminarea facorilor de risc prin evitarea pozitiilor vicioase, deprinderilor alimentare nesanatoase care predispun la obezitate, ambele producand stresul mecanic asupra coloanei vertebrale. Cei mai multi bolnavi raspund bine la tratament, cu exceptia cazurilor în care spondilolistezisul s-a produs datorita unui traumatism major, intervenţia chirurgicala este rar aleasa ca opţiune în primele 3 luni de simptome. Prin urmare, aproximativ 20% dintre pacienţii cu spondilolistezis simptomatic necesită intervenţii chirurgicale.
Autor – Colaborator Stoica Vali - kinetoterapeut
aaa...17-02-10
|
|