|
ARTROZA SI RECUPERAREA MEDICALA
Artroza reprezinta o alterare distructiva a fibrocartilagiilor sau cartilagiilor articulare de natura degenerativa. Este o boala reumatica care se caracterizeaza prin deteriorarea cartilajului articular si "ajuta" la imbatranirea prematura a lui. Este des intalnita la pacientii care au peste 40 ani, mai frecvent la femei decat la barbati, fara a fi exclusa aparitia ei si la tineri. Artroza se declanseaza atunci cand anumiti constituienti proteici se modifica, in timp ce altii isi maresc numarul sau dimensiunea. Sunt afectate articulatiile mari care suporta greutatea corpului (genunchi, sold, coloana vertebrala). Artroza in general este o boala care progreseaza, suprafetele cartilaginoase devin neregulate si apar excrescente osoase (ciocuri, noduri, osteofite), dand nastere la dificultati in efectuarea unor miscari necesare.
Semne si simptome:
-durerea apare cand este solicitata articulatia sau dupa un repaus de lunga durata
-limitarea miscarilor- dificultate la efectuarea unor miscari simple
-rigiditate a spatelui si a gatului- apare dupa repaus si dimineata
-imflamatie (cresterea temperaturii locale)
-tumefactie (cea mai frecventa la nivelul articulatiei genunchiului)
-noduri la nivelul degetelor
-discomfort in timpul sederii sau mersului
Cele mai afectate articulatii sunt: articulatia coxo-femurala (coxartroza), articulatia genunchiului (gonartroza), a gleznei, a cotului, a umarului si coloana vertebrala.
Tratamentul pentru artroza poate fi:
- tratament medicamentos - prin administrarea de anti-inflamatorii nesteroidiene (AINS) care reduc durerea si inflamatia: ibuprofen, indometacin, aspirina, diclofenac, ketotifen. Administrarea medicamentelor produce si efecte secundare si de aceea trebuie folosite cu prudenta la recomandarea unui medic specialist.
- tratamentul prin recuperare medicala: (fizioterapie, gimnastica medicala-kinetoterapie, masaj terapeutic).
Sedintele de fizioterapie (ultrasunet si electroterapie) pentru artroza (gonartroza, coxartroza) trebuie urmarite cu maxima seriozitate si trebuie efectuate zilnic timp de 10-12 zile consecutiv pentru a avea rezultate eficiente.
Efectuarea unui program de exercitii medicale intr-un cabinet de gimnastica medicala (kinetoterapie) are un rol foarte important in mentinerea fortei musculare si a independentei personale. Kinetoterapia ajuta la cresterea mobilitatii articulare, la cresterea tonusului muscular, favorizeaza circulatia sanguina de intoarcere si contribuie la controlul obezitatii. In afara de gimnastica medicala sub supraveghere medicala de catre un kinetoterapeut recomandam si mersul pe bicicleta, inotul, mersul pe jos cu incaltaminte adecvata.
Masajul terapeutic pentru artroza are efect antialgic. |
|